dinsdag 1 februari 2011

Risotto met pompoen & geitenkaas

Een paar dagen geleden heb ik een van mijn favoriete recepten gemaakt: Risotto met pompoen en geitenkaas (verder zitten er walnoten, parmezaanse kaas, thijm en chilivlokken doorheen). Echt, je kunt me hier voor wakker maken! Het kost wat tijd om dit op tafel te zetten (met name door bereiden van de pompoen) maar dan heb je ook wel een heerlijke maaltijd die goed vult (ik zit altijd bomvol na het eten van dit gerecht, maar om dat te voorkomen kun je natuurlijk ook van kleinere porties per persoon uit gaan en er een salade of wat lichte hapjes bij serveren). En dan hier wat foto's die ik tijdens het kokkerellen heb gemaakt en... voor de liefhebbers het recept! Ohja, vooraf had ik bruchetta met een topping van tomaat, rode ui, knoflook, basilicum, thijm en chili vlokken gemaakt, en daarvan staan er ook wat foto's bij.

Ingrediƫnten (4 personen):
- 400 gram risottorijst
- 500 gram schoongemaakte pompoen (in blokjes)
- 2 grote uien
- 70 gram walnoten (dit kun je ook op de gok doen, gewoon een fijn aantal om erover te strooien)
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes groentebouillon
- ongeveer 12 takjes tijm
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- 70 gram walnoten (dit kun je ook op de gok doen, gewoon een fijn aantal om erover te strooien)
- olijfolie
- chilivlokken (ik heb een potje van de AH, let op dat je niet teveel gebruikt want het is erg pittig!)
-peper en zout

Bereiding:
- Hak de walnoten klein en bak deze kort in een beetje boter.
- Pompoen in stukken snijden en de zaden en de draden verwijderen.
- Schil de stukken en snijdt de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm.
- Pluk de blaadjes van de takjes thijm.
- Rasp de Parmezaanse kaas alvast dan hoef je dit later niet meer te doen.

1. Snipper de ui en hak leg de twee tenen knoflook vast klaar zodat je deze straks boven de pan kunt persen.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Wok ondertussen de pompoen met de tijm, peper en zout in een beetje olie totdat deze beetgaar is. Zet deze daarna apart.
4. Verhit wat olie en een beetje boter in een ruime pan en fruit hierin de uien en de knoflook op laag vuur.
5. Voeg de risottorijst toe aan de gefruite ui en knoflook. Bak de rijst even mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden (voeg eventueel een beetje olijfolie toe tegen aanbakken).
6. Voeg nu per twee soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vocht moet zachtjes pruttelen en vergeet niet te roeren. 7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef even om daarachter te komen).
8. Roer nu de pompoen, Parmezaanse kaas en wat chilivlokken door de risotto. Laat de pompen nog ongeveer drie minuten meegaren.
9. Breng de risotto op smaak met peper en zout en serveer de risotto met de geitenkaas (paar schepjes naar smaak) en daarover de geroosterde walnoten.

3 opmerkingen:

  1. Hmmm... heerlijk! Ik wil 'm binnenkort ook weer eens maken! Jummie ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dat ziet er echt heerlijk uit! Dat ga ik zeker eens uitproberen! Mooie foto's ook weer zoals altijd (:

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...