woensdag 6 juli 2011

Book to buy: Menselijke gebreken voor gevorderden


Augustus vorig jaar schreef ik al een Book to buy over het boek Ego's en andere ongemakken van Roos Vonk. Ik vond dit een erg leuk boek en daarom zocht ik een aantal weken geleden naar meer boeken van deze hoogleraar Sociale Psychologie. Helaas kon ik toen niets recents vinden en was daarom in de veronderstelling dat ze geen boeken meer schreef. Totdat ik deze week toevallig een tweet van Roos voorbij zag komen waarin ze het had over haar nieuwe boek Menselijke gebreken voor gevorderden! Nieuwsgierig ben ik de omschrijving even gaan bekijken en ik moet zeggen dat ik ook dit boek direct op mijn boekenverlanglijstje heb gezet. Ook benieuwd? Hieronder kun je de beschrijving lezen. Het boek kost € 18,95 en is onder andere te bestellen via Bol.com

Het lijkt zo gevoelig en authentiek: je gevoel volgen en niet over je grenzen gaan. Maar het ís vaak gewoon je zin doordrijven en in een klein beperkt wereldje blijven. In het verlangen naar eigenheid zijn we te veel met onszelf bezig, terwijl dat niet eens zelfkennis oplevert. Je wordt wijzer en vrijer door om je heen te kijken.
Met haar scherpe en luchtige observaties, ondersteund door recent psychologisch onderzoek, haalt Roos Vonk onze illusies over onszelf een voor een onderuit. Hoe we in groepen beslissingen nemen waar niemand het in zn hart mee eens is, ook al menen we nog zo onafhankelijk te zijn. Hoe de passie verdwijnt in een goede relatie, en waarom het helpt als je een foute man hebt. Of bent. Waarom macht de creativiteit bevordert en denken aan seks juist niet. De lol van leedvermaak, en waarom meer verdienen dan anderen gelukkig maakt. Het domme onbewuste, dat per ongeluk plagiaat pleegt, ons verzoent met verkeerde keuzes, en onze misstappen verfraait zodat we er niets van leren.
Door de luchthartige en onderhoudende stijl van dit boek herkennen we met plezier onze eigen gebreken. Zo krijgen we een gezonde dosis zelfrelativering toegediend. Prikkelend voor iedereen die meer inzicht wil in zijn eigen en andermans blinde vlekken en verborgen bedoelingen.

Prof.dr. Roos Vonk is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is zij freelance trainer, spreker en columnist. Eerder verscheen van haar: De eerste indruk en Egos en andere ongemakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...